A Szent Márton Emlékév ünnepélyes megnyitója

2016. január 8-án az AGORA MSH-ban nagyszabású gálaműsorral vette kezdetét az emlékév.

A Szent Márton Kórus által előadott Szent Márton himnuszt követően a zsúfolásig megtelt Művelődési és Sportház közönségét dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte.

Folytatásként a Kecskemét City Balett és a Csík János vezette Esszencia Zenekar közös produkciójának, a Szárnyalás című táncszínházi előadásnak tapsolhatott a közönség.

Szent Mártont, a Szombathelyi Egyházmegye védőszentjét, dr. Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke méltatta. Az emlékévet dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője nyitotta meg.

Az est zárásaként két ősbemutatóra került sor, amelyek mintegy előzetesei az előttünk álló év felszabadult hangulatú szabadtéri rendezvényeinek. Az első egy vásári képmutogató játék volt, amely vetített képes előadással Szent Márton legendájáról szólt 12 képben, a másik a Szent Márton köpenye - jelenetek egy utcai spektákulumból című óriásbábos játék volt. A két "hazai" produkció megvalósításában és bemutatásában közreműködött a Mesebolt Bábszínház, az Ungaresca Táncegyüttes, A Paragvári utcai Általános Iskola kórusa. Rendező: Kovács Géza, bábtervező: Majoros Gyula, zeneszerző: Takács Dániel.

Fotók: Benkő Sándor / szombathely.hu