A Szent Márton mozdony szombathelyi avatása

Április 28-án a szombathelyi vasútállomás első vágányára megérkezett a MÁV-START Zrt. legújabb felmatricázott mozdonya, amely Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából készült.

Szombathely városa a Szombathelyi Egyházmegyével közösen évek óta készült már, hogy méltóképpen megünnepelhesse legnagyobb szülöttjét. A kezdeményezéshez tavaly Magyarország Kormánya is csatlakozott, így 2016-ban rendeletben deklarált joga és kötelessége a városnak, hogy szerte a nagyvilágba eljuttassa a Szent Márton Emlékév üzenetét. A mozdony avatásával mindez új lendületet kapott, hiszen ezentúl egy TRAXX villanymozdony is szolgálja majd Szent Márton népszerűsítését.
Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében kiemelte, Márton volt az első olyan szent a katolikus egyházban, akit nem vértanúsága miatt, hanem életszentsége okán tisztelhetünk a szentek sorában. Az új mozdony remélhetőleg a hírvivők sorába áll, és messze is elviszi az Emlékév hírét. 
A Szent Márton mozdony megvalósulása igazi összefogás eredménye volt – az ötlet születése után a MÁV Zrt. partnerségében a Szombathelyi Egyházmegye és Szombathely városa is mellé állt az ügynek. Ez tette lehetővé, hogy a GySEV üzemeltette szombathelyi pályaudvaron egy MÁV-START tulajdonában lévő mozdonyt avathattak fel. Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy ismét egy jó ügy és egy szépen kivitelezett munka mellé állhatott a MÁV- START Zrt. A cég az utóbbi években sokat tett a biztonságos és korszerű vasúti közlekedés fejlesztése érdekében. Az idén ez már a második felmatricázott mozdonyuk, ami szolgálatba áll, és ebben az évben több tervük van még - Szent Márton nyomdokait követve.
Az ünnepre egybegyűltek a Savaria Rézfúvós Együttes dallamaira érdeklődve várták a beszédek után megjelenő Márton-mozdonyt. Az új mozdony képi világa az ólomüveg ablakok osztását idézi. A kék alapon fehér lovon ülő Szent Márton legismertebb tettét, a köpönyegmegosztás jelenetét ábrázolja. A levágott fél köpeny felületén – ahogy annak idején Márton álmában – nem a koldus, hanem maga Jézus arca jelenik meg. 
Az új köntösbe csomagolt mozdonyt dr. Veres András szombathelyi megyéspüspök áldotta meg. A Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arra figyelmeztette az utókort, hogy Márton öröksége feladatot is jelent az utókor számára: jó úton kell járnunk!

Az ünnepség legkisebb díszvendége az a 11 éves szombathelyi kisfiú volt, aki egy IV. századból való viseletben magát a kis Martinust szimbolizálta az avatáson. Márton a hagyomány szerint 12 éves koráig élhetett Savariában: itt tanult meg beszélni, családban élni és itt tette meg az első lépéseket, amelyet azután sokmilliónyi újabb lépés követett, mígnem halálakor Európa legnagyobb zarándokaként tisztelték. 
A Szent Márton mozdony a tervek szerint elsősorban a Szombathely-Budapest közti Intercity járatok élén közlekedik majd, de természetesen a forgalmi igényeknek megfelelően más útvonalakon is teljesít majd szolgálatot – és viszi messzire az Emlékévben Szent Márton hírét. Első útja az avatás napján az esti IC járat lesz: amikor Szombathelyről Budapestre viszi az utasokat.