A Szombathelyi Egyházmegye zarándoklata Tours-ba

A püspökség szervezésében ötnapos zarándoklatra került sor Szent Márton franciaországi nyughelyéhez.

A zarándoklat során a lelki feltöltődés mellett kulturális élményekkel is gazdagodhattak az utazók, illetve ezek ötvözete volt az az érzés, amikor ünnepi szentmiséken vettek részt a zarándokok a többszáz éves csodálatos templomok valamelyikében.

Az utazás programja az alábbiak szerint alakult:

Szeptember 21.

Utazás, a megérkezést követően szentmise a tours-i érseki palota kápolnájában.

Szeptember 22.

Tours: A nap a Szent Márton Bazilika megtekintésével indult, ahol Bernard-Nicolas Aubertin tours-i érsek ünnepélyesen fogadta a dr. Veres András megyéspüspök vezetésével érkezett csoportot. A Szent Márton püspök sírjánál elmondott imákat követően a csoport látogatást tett a tours-i városházán, ahol Serge Babary polgármester fogadta a szombathelyi küldöttséget, amelynek vezetője ezúttal dr. Puskás Tivadar polgármester volt.

Marmoutier: A délután folyamán a csoport megtekintette a ma már csak romjaiban látható egykori apátságot, amelyet Szent Márton alapított és ahol ideje nagy részét is töltötte.

Tours: A nap zárásaként a Szent Gatien Székesegyházban ünnepi szentmisére került sor, amelyet a tours-i érsek és szombathelyi püspök amelyen több helyi és zarándok pap  vett részt koncelebránsként.

Szeptember 23.

Poitiers: Szerda délelőtt a csoport bejárta a város nevezetesebb egyházi épületeit, közöttük a székesegyházat és Szent Hiláriusz templomát is.

Ligugé: A 361-ben Szent Márton által alapított kolostor megtekintése után, az ott található kápolnában szentmisén vettek részt a zarándokok.

Szeptember 24.

Amboise: A csütörtöki nap inkább kulturális csemegékkel kápráztatta el a csoportot. Az amboise-i kastélyban található Leonardo da Vinci sírhelyei is.

Chenonceaux: A gyönyőrű, vízre épített kastély parkjai és belső berendezései mindenkit lenyűgöztek.

Candes St-Martin: A településen, ahol Szent Mártont utolérte a halál, méltó bazilikát épített az utókor a szent tisztelete jeléül. A zarándokcsoport tagjai ebben a templomban vettek részt a napi szentmisén.

Szeptember 25.

Párizs: A hazaúton, a csoport egy pár óra erejéig rövid sétát tett a francia főváros központjában. A kis kitérő során megtekintették a híres Notre Dame templomot, illetve pillantást vethettek még néhány nevezetességre a rövid belvárosi túrán.