Szent Márton Ünnep 2014

Szakmai beszámoló

 A pályázat pozitív elbírálásának nagyon örültünk és Szombathely MJV Önkormányzata nevében tisztelettel köszönjük az NKA Turisztikai Fesztiválok Ideiglenes Kollégiumának így utólag is.

Ahogy az eddigi években is, úgy 2014-ben is a Szent Márton ünnepi hét tradicionálisan a város és a térség kiemelt eseményének számított. Az idei esztendőben is egyházi és világi megemlékezések, lampionos felvonulás, koncertek, kiállítások, bábelőadások és színdarabok, gyermek és családi programok várták az érdeklődőket.

Az előkészületek során arra az elhatározásra jutottunk, hogy a Szent Márton ünnepi hét cím megtévesztő lehet az érdeklődők számára, hiszen valójában egy hétnél hosszabb időszakot jelöl az elnevezés, így azt megváltoztattuk Szent Márton Ünnep címre.

Az őszi hónapokban a különböző belső és külső kommunikációs csatornákon keresztül megkezdtük a rendezvénysorozat propagálását, hirdetését. Az országos és helyi médiumokban egyaránt elhelyeztünk hirdetéseket, PR cikkeket, illetve folyamatosan tájékozattuk az érdeklődőket honlapunkon és facebook oldalunkon.
A teljes költségvetésből 818.500 forintot fordítottunk reklám- és marketingköltségre.

A pályázat benyújtásával egyidőben támogatók segítségét kértük a sikeres lebonyolítás, és a pályázati feltételek eleget tételének érdekében. Két vállalkozás látta meg a szépséget a rendezvényben, így 500-500 ezer forinttal támogatták az esemény megvalósítását, tehát ezáltal összesen 1.000.000 forint szponzorációs bevételhez jutottunk.

A Szent Márton Ünnep részletes programja:

November 7.
Az irgalmasság katonája - szabadtéri kiállítás
Helyszín: Fő tér

Szombathely Fő terének keleti részén került kialakításra az a szabadtéri installáció, amelyen első alkalommal európai Szent Márton ábrázolásokkal ismerkedhetett meg a sétáló közönség. Azokból a művészeti alkotásokból mutatunk be néhányat, amelyek a különböző korokban katonaként ábrázolják Savaria híres szülöttét.


november 7-8.
Márton napi kirakó – szabadtéri játszóprogram
Helyszín: Fő tér – Rendezvénytér
Időpont: péntek 14.00-17.00 óra, szombat 10.00-13.00 óra

A Szent Márton napjához kötődő, néphagyományokat megismertető játszóprogram óvodás és iskolás gyermekcsoportok, családok részére ismét nagy sikert aratott.
A pontgyűjtő játékos versenyen ügyességi és gondolkodtató feladatokon keresztül a résztvevők megismerkedhettek a Szent Márton napi népi jóslásokkal, szokásokkal és hiedelmekkel. Kapcsolódó programok volta még a különböző kézműves foglalkoztatók.


november 7-8.
Szent Márton legendáriuma - színjáték és dramatikus játék bemutatók
Helyszín: Fő tér – Rendezvénytér
Időpont: péntek 14.00-17.00 óra, szombat 10.00-13.00 óra

Általános iskolai színjátszó csoportok, előadó-művészeti és művelődési közösségek előadásai voltak láthatók, melyek Szent Márton életét, a róla szóló legendákat és a nevéhez fűződő néphagyományokat mutatták be színjáték, dramatikus játék vagy szerkesztett játék (mozgásszínház, pódiumjáték, irodalmi színpad stb.) formájában.


November 8.
Szent Márton napi díjátadó gálaműsor
Helyszín: Bartók Terem
Időpont: 18.00 óra

A gálaműsorban elsősorban a komolyabb kulturális értékeket hordozó művészeti ágak képviselői kaptak szereplési lehetőséget, a publikum nagy megelégedettségére.
Az este keretében került sor szakmai és életmű díjak átadására mindazon személyek számára, akik tevékenységükkel hosszú időn keresztül segítették a várost, munkájukkal sokat tettek Szombathelyért.
Közreműködtek: Illényi Katica előadóművész, Csuja Imre színművész, Hotzi Panni zongorista, Esterházy Quintett, Pro Musica Vonósnégyes

November 9.
Szent Márton tisztelete a nemzetiségek körében
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
Időpont: 17.00 óra

A Magyarországon élő nemzetiségek közül 4 különösen aktívan vesz részt a város kulturális életében. Ezen az estén ők és vendégeik mutatták be az általuk ismert Szent Márton dalokat, illetve olyan zenei és irodalmi alkotásokat, amelyeket a szent cselekedetei ihlettek.
Felléptek: Đurđice Horvát Vegyeskar és a horvát klub tamburazenekara, Napsugár Óvoda német csoportja, Mesevár Óvoda horvát csoportja, Vaskeresztesi Hagyományőrző Egyesület, Szombathelyi Nefelejcsek Szlovén Népdalkör, Dobronaki Turista Egylet Mártonozó Csoportja, Dobronaki Nótázók, Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesületének Szent Márton Kórusa


November 10.
Szent Márton hagyományok – ahogy a szombathelyi fotósok látják
Helyszín: Fő tér, Szentháromság szobor – 30Y „Kultúrbusz”
Időpont: 15.00 óra

Szombathely egyik nevezetessége a 30Y „Kultúrbusz”, az utazó kiállítóhely, amely a Vasi Volán egyik helyijáratos autóbuszán került kialakításra (erről a járatról vette fel nevét az ismert pécsi zenekar is). A tárlaton a szombathelyi fotósok válogatott Szent Márton ábrázolásai voltak láthatók.


November 11.
Szent Márton, a katona
„… de apja megmaradt a rosszban”
Helyszín: Savaria Múzeum

Márton egész életében katona volt: előbb a császár katonája, utóbb pedig Krisztus katonája. Minden idejét a szolgálat töltötte ki. Élete delelőjén felkereste szülővárosát, hogy idős szüleit az igaz hitre vezesse. Anyja hajlott a jó szóra, ám apja hajthatatlan maradt. Ennek okát pedig Márton a saját szemeivel láthatta. Savaria városképe eddigre teljesen átalakult. Az egykori istenek templomain és szobrain kívül számos középületet és olyan emlékművet is elbontottak, amit hadi győzelmeik emlékére katonák emeltek. Látszólag semmi sem számított már, ami hajdan Rómát a világ urává tette! Ezért nem tért meg Márton apja, a veterán katona. 
Milyen katonai vonatkozású emlékek tűntek el, és melyekkel találkozhatott még ittlétekor Márton? Erről mesélt a kiállítás.
Kiállításnyitó: november 11. 17.00 óra
Látogatható: 2014. november 12 – 2015. február 28.

A kiállítást a témához kapcsolódó tudományos konferencia vezette fel
Helyszín: Savaria Múzeum
Időpont: 14.00 – 16.30 óra


November 11.
Szent Márton orgona bérlet – Vadász Attila koncertje
Helyszín: Szent Márton templom
Időpont: 19.30 óra

Műsor:
Johann Jakob Froberger (1616-1667) : Toccata II
Johann J Froberger: Canzona II
Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1849): Andante mit Variationen
Michelangelo Rossi (1601-1656): Toccata VII
Johannes Brahms (1833-1987): Praeludium und Fuge g-moll
Pietro Domenico Paradisi (1707-1791): B-dúr orgonaverseny
Johann Sebastian Bach (1685-1750): Toccata, Adagio und Fuge C-dur, BWV 564


November 12.
Szent Márton öröksége nyomában
Helyszín: Szombathely belvárosa
Időpont: 16.00 óra

Orbán Róbert vezetésével az érdeklődők a következő útvonalon keresztül ismerhették meg Szent Márton örökségének belvárosi kincseit: Szent Quirinus emlékhely (Perint híd), Székesegyház és az egykori Szeminárium épülete.


November 14.
Cella memoriae Szent Márton szülőhelyén
Helyszín: Szent Márton Látogatóközpont és Szent Márton templom
Időpont: 16.00 óra

Dr. Kiss Gábor régész tartott előadást és vezetést a Kárpát-medence legrégebbi templomában és a hozzá kapcsolódó cella memoriae-ban.


November 14.
Szent Márton köpenye
A Mesebolt Bábszínház interaktív előadása alsó tagozatos tanulók számára
Helyszín: általános iskolák

Tisztes, nemes gyülekezet!
Nyissunk fület, tárjunk szemet!
Mindenkinek, kiket illet,
Légyen tisztesség, becsület!
A mi könyvünk oly jeles,
Hogy a kendtek figyelmére
Már ezért is érdemes!

Ha kinyitjuk, benne látják
Szent Márton ’istóriáját;
Hogy vándorolt hét határon
Ezen az ánti-világon,
Pokolig hogyan futott.
Szombathelytől Galliáig,
S Mennyországba hogy jutott.

Aki mindezt végignézi
Azt örökre megigézi!
Aki mindezt előadja,
Meseboltnak társulatja.

November 15.
Szent Márton kórusok találkozója
Helyszín: Szent Márton templom
Időpont: 15.30 óra

A Zenebarátok Szombathelyi Kórusegyesületének Szent Márton Kórusa olyan együtteseknek szervezett közös hangversenyt, amely kórusok rövidebb-hosszabb ideje viselik Szent Márton nevét. A rendezvény fővédnökségét dr. Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke vállalta.
Közreműködtek: Tatai Szent Márton Kamarakórus (Karvezető: Varga Istvánné), Szent Márton Kamarakórus Budapest (Karnagy: dr. Áment Lukács bencés atya, a pannonhalmi bazilika regens chorija), Zenebarátok Szent Márton Kórusa Szombathely (Megbízott karvezető: Király Katalin), a szlovéniai Hajdinai Plébánia Szent Márton Egyházi Énekkara


November 16.
Együtt a család Szent Márton ünnepén
Helyszín: AGORA – Savaria Filmszínház
Időpont: 10.00-13.00 óra

A Szent Márton Ünnep záró rendezvénye volt játszóházzal, családi játékkal és sok szórakozással. A programok és foglalkoztatók sok-sok lehetőséget kínáltak a szülők és gyerekek közös játékára. 
Együtt vehettek részt a tánctanulásban, a körjátékokban, a Márton napi vásárfia készítésében, a gyermekszínházi előadáson és a Márton napi népszokások felelevenítésében. 
Programok voltak:
Körjátékok, táncok a Boglya zenekarral
Márton napi ügyeskedő – Szent Márton napi népszokásokhoz kötődő játszóház
Márton napi vásárfia készítése
„Libasimogató”
Róka Szabolcs: Szent Márton játék – bábos, interaktív előadás
Filmvetítés: Lúdas Matyi – színes magyar rajzfilm

 


A megvalósult program eredményei:

Az önkormányzat munkatársaival kiértékelvén az eredményeket arra a következtetésre jutottunk, a rendezvényekkel sikerült elérnünk a kitűzött célokat: a programok lehetőséget biztosítottak arra, hogy Szent Márton szellemisége még több emberhez eljusson, öregbítve ezzel Szombathely hírnevét. Reményeink szerint ezeket a jó híreket tovább viszik a látogatók, ezzel további turisztikai látogatószámot generálva a városnak és a térségnek.
Szent Márton élettörténetét és Szombathelyhez fűződő kapcsolatát megismerhették, a kultusz ápolása kiterjedtebb lett.

A látogatók számát, mint azt a pályázatunknál jeleztük nehezen tudjuk mérni, ugyanis valamennyi programelem díjmentesen, belépőjegy megváltása nélkül volt látogatható. Ezért is terveztünk inkább azzal a lehetőséggel előre, hogy az önrész mellett szponzorációs bevételek megszerzésére törekedtünk a költségek lefedés céljából. 
Bár pontos adatokkal nem tudunk szolgálni, a látottak alapján, illetve belső helyszínek kapacitásának ismeretében biztosan állíthatjuk, hogy a pályázati betétlapon szerepeltetett látogatószámok teljesültek, sőt több esetben meg is haladták azokat.

Az elektronikus és nyomtatott sajtóban megjelent tudósítások, cikkek csakis pozitív dolgokat közöltek a programsorozatról, valamennyi tudósítás elismerően nyilatkozott a magas színvonalról.

A részletes program, illetve az egyes programelemekről készült fotók és leírások a www.szentmarton.hu oldalon érhetők el.